Salam Sejahtera. Adakah anda merancang untuk mengubahsuai kediaman,pejabat,taska atau ingin mengecat kediaman@pejabat sedia ada ? INGIN MEMBINA RUMAH KEDIAMAN BARU dengan menggunakan pinjaman dari BANK tempatan? Hubungi kami & kami bersedia membantu anda, dengan bajet yang NGAM.. hubungi kami. binakarya.e@gmail.com 013 - 6975013

Search This Blog

Ubahsuai Kediaman

Kami Juga Ada Menyediakan Perkhidmatan Ubahsuai Kediaman, Kerja -kerja Mengecat, Pendawaian Elektrik. Hubungi Kami 013 - 697 5013

11 July 2013

Pemilihan Kabinet Dapur

Faktor pemilihan kabinet dapur sememangnya bukan perkara mudah. Banyak perkara yang perlu anda diperhatikan. Selain reka bentuk yang  sesuai dengan tema yang akan anda terapkan di dapur, ada aspek lain yang penting iaitu FUNGSI KABINET ITU SENDIRI. Sebelum memilih kabinet dapur anda , ini antara kriteria yang perlu ada :


1) Kegunaan Sebenar Kabinet Dapur. 
Kebiasaanya di dapur kabinet yang dibina bukan satu. Semakin banyak aktiviti anda di dapur,  semakin banyak perabot  diperlukan. Secara automatik anda memerlukan banyak kabinet. Sesuaikan kabinet anda dengan jumlah perabot. Jangan lupa untuk maksimumkan dengan memberikan spesifikasi di setiap kabinet. Misalnya, asingkan antara kabinet untuk alat makan dengan kabinet alat masak.
2) Kabinet sesuai dengan alat yang digunakan
Perabot yang sering digunakan ditempatkan di lokasi yang mudah diketahui. Hal ini akan mempengaruhi aliran anda ketika beraktif di dapur.
3) Dapur merupakan ruang dalam rumah yang hampir setiap hari digunakan
 Apatah lagi bagi pemilik rumah yang hobinya suka memasak. Pilih bahan kabinet yang kuat dan kukuh. Selain itu, pilih juga kabinet dengan reka bentuk yang fleksibel sesuai dengan ukuran dapur anda. Untuk dapur yang tidak terlalu luas, pilih kabinet dengan pintu geser agar tidak terlalu memakan tempat saat beraktif di dapur.
4) Pilih jenis kabinet. 
Jenis kayu yang sesuai untuk ruangan dapur anda adalah Melamin, Nyatoh Playwood , MP Door dan yang terbaru terdapat di pasaran adalah 3G. Pelbagai jenis kayu yang lain boleh anda dapati pasaran. Apabila anda ingin membeli kabinet dapur, pilihlah kabinet yang sesuai dari segi warnanya yang terang dan pilih jenis-jenis kayu yang bersesuaian dengannya kerana ruangan di dapur anda tampak kelihatan lebih luas.
5) Jika anda ingin membeli kabinet set yang sudah siap., sesuaikan dengan tema dan keperluan anda di dapur.
6) Perhatikan bahan yang dipilih. 
Kabinet dari jenis kayu perlu dirawat secara berkala agar tidak rapuh dimakan oleh anai-anai atau serangga perosak  lain. Jika kabinet yang jenis besi mesti selalu dibersihkan agar tidak mudah karat.
Jika anda sedang memikirkan siapa untuk membina kabinet dari KONKRIT, kami adalah kontraktornya.. Hubungi kami untuk SEBUT HARGA PERCUMA.. 

No comments:

Post a Comment

!-- start -->

belajar jawi !!

KAMERA ONLINE

ShaShinKi.com - Malaysia's Online Camera Shop!
Tweet
Share

Sebarkan.