Kediaman akan nampak lebih menawan jika laman kita di hias cantik. Untuk perincian taman, pilihlah tanaman yang bervariasi dengan warnawarni bunga yang akan menjadikan taman terlihat lebih hidup dan cantik. Tanam bunga mawar kuning dan sebagainya merupakan beberapa jenis tanaman berbunga yang mampu menyerikan suasana.

 

Selain pemilihan jenis tanaman, aksesori perhiasan seperti pilihan pasu dan patung penghias di taman juga sangat berpengaruh. Anda boleh juga memanfaatkan pasu dari tanah liat atau plastik multi rona yang menepati cita rasa anda. Atur kembali peletakan batu koral di sekitar batu pemijak (stepping stone), potong dan rapikan rerumput yang tumbuh meliar.

Cara lain untuk mengindahkan ketampilan kediaman anda adalah dengan memperbaharui rona cat tembok pada dinding kediaman. Cubalahsesuaikan warna bahagian luar dengan rona-rona masih senada dengan warna di bahagian dalam kediaman. Anda juga dapat menerapkan warna aksen pada bingkai tingkap dan pintu. Jangan lupa untuk sedikit berani memberikan kontras yang lebih pada tampilan luar tempat tinggal anda, selain akan mempercantik juga akan membuat kediaman terasa lebih menarik dan berkarakter.


Selain itu, berikan sedikit perhatian pada pencahayaan dan susun letak lampu di bahagian luar kediaman anda terutamanya untuk lampu hias. Pilihlah lampu hias yang menjimatkan tenaga elektrik serta memiliki warna yang sesuai dengan tema rekaan keseluruhan kediaman. Pemilihan warna lampu yang tepat akan memberikan nuansa yang sangat berbeza pada saat senja dan malam hari.

Hal terakhir yang tidak kurang penting apabila membicarakan soal eksterior rumah adalah saluran air. Bersihkan mengikut keperluan untuk mengelakkan berlakunya salur tersumbat. Dengan saluran pembuangan yang lancar akan mengurangi jumlah nyamuk dan paling utama mengurangkan risiko banjir apabila hujan. Semestinya kediaman yang selesa tentu saja seronok dilihat malah membuatkan keluarga anda menikmati setiap saat bersama dengan aman.

Kini semakin banyak alat tersedia untuk memudahkan kegiatan berkebun. Peralatan dapat dimanfaatkan untuk membuat dan merawat kebun atau taman mini di rumah anda. Pilih garpu sebagai alat pertama untuk menggemburkan dan memperbaiki struktur tanah.  Selanjutnya, gunakan cangkul untuk mengolah permukaan tanah di kebun atau taman anda.

Peralatan berkebun terhitung cukup banyak jika mengikuti aturan ideal. Berikut beberapa tip yang boleh dimanfaatkan saat menggunakan alat-alat berkebun di rumah anda:
  • Pilih garpu atau spading sebagai alat pertama untuk membuka dan memperbaiki tanah.
  • Selanjutnya, gunakan cangkul untuk menggemburkan dan mengolah permukaan tanah di kebun atau taman anda.
  • Untuk menyiram tanaman atau bunga baru, cukup sekadar menggunakan watering can. Jika tanah luas, anda perlu menggunakan getah paip yang disesuaikan dengan keluasan kebun.
  • Untuk merapikan tanaman atau pokok, gunakan gunting tanaman dengan cermat.
  • Akhir sekali, setelah alat-alat berkebun selesai digunakan, jangan lupa untuk dibersihkan. Tanah yang melekat pada alat berkebun seperti cangkul atau gunting akan menyebabkan peralatan berkarat dan tidak lagi tajam.

lebih info, jo ke SINI